Reseptit


Calamari Fritti

Klassikko alkupala

4:lle

1 tuubi (n. 150 g) raakaa mustekalaa, löytyy pakasteena tai tuoreena hyvin valikoiduista marketeista

1 dl vehnäjauhoja

2 dl laadukasta majoneesia

1 kpl sitruuna

1 kpl valkosipulinkynsi

1 l Syväpaisto- tai rypsiöljyä paistamiseen

Suolaa, mustapippuria

Vesikrassia ja sitruunanlohkoja koristeeksi

Puhdista mustekalatuubi sisältä mahdollisista perkausjäämistä, siellä on myös muoviselta vaikuttava rangan osa, joka on myös syytä poistaa. Leikkaa ohuiksi renkaiksi.

Kuumenna öljy kattilassa 180 c asteiseksi tai käytä frittikeitintä

Tee sillä välin kastike.

Mittaa majoneesi astiaan, raasta tai leikkaa valkosipuli mukaan, lisää hieman suolaa, mustapippuria, ½ raastettu sitruunan kuori sekä mehu.

Sekoita hyvin ja anna maustua hetki kylmässä. Tämä säilyy hyvin jääkaapissa useita vuorokausia, joten kastikkeen voi tehdä jo ennakkoon.

Pyörittele mustekalarenkaat jauhoissa, ravistele ylimääräiset pois ja paista rapeaksi kuumassa öljyssä noin 2 min.

Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla, tarjoa heti kuumana aiolin, sitruunalohkojen ja vesikrassin kera

Risotto Primavera

Ihanan keväistä

4:lle

3 dl risottoriisiä
2 kpl shalottisipulia
1 rkl oliviöljyä
1 kpl valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
8 dl kana- tai kasvislientä
2 rkl raastettua parmesania tai pecorinoa
1 -2 rkl pehmeää voita
Mustapippuria, suolaa

½ nippu vihreää parsaa
6 retiisiä
50 g Kevätsipulia

Kuori parsat ja leikkaa varresta noin 1 cm kova osa pois. Voit tehdä halutessasi parsan kuorista ja varsista pienen liemen jos haluat. Sillä voi korvata osan kana- tai kasvisliemestä.

Laita kuoret kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että kuoret juuri ja juuri peittyvät. Anna hautua noin 30 min ja siivilöi. Ryöppää kuoritut parsat suolalla maustetussa vedessä noin 4-5 minuuttia, että ovat juuri kypsiä. Jäähdytä kylmän veden alla, jotta väri pysyy kaunina, pilko paloiksi.

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipuli oliiviöljyssä, lisää riisi ja kuullota vielä hetki.

Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa, lisää pikkuhiljaa kuuma lientä riisin joukkoon. Kun riisi alkaa olla melkein kypsää noin 16 minuutin kohdalla, lisää voi ja juusto.

Sekoita hyvin, lisää joukkoon pilkotut parsat, kuutioidut retiisit ja pilkottu kevätsipuli. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla, tarjoile heti.

Sinisimpukat

Herkullista, helppoa ja huokeaa

1 kg tuoreita simpukoita
½ dl oliiviöljya
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 silputtu sipuli
(1 silputtu sellerinvarsi)
2 dl kuivaa valkoviiniä
pari hyppysellistä merisuolaa
Oksa tuoretta timjamia
2 kuutioitua tomaattia
Silputtua persiljaa

Puhdista simpukat juoksevan veden alla ja poista parta. Heitä pois simpukat, jotka eivät kuorta kopautettaessa sulkeudu.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää silputut sipulit (ja selleri) ja kuumenna hetki. Kaada viini kattilaan, lisää suola, timjaminoksa sekä tomaatit. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää simpukat, ja kun liemi alkaa uudelleen kiehua, peitä kattila kannella. Keitä noin 3 minuuttia välillä kattilaa ravistellen, lisää persilja.

Tuo simpukat tarjolle joko kattilassa tai tarjoa ne vadille aseteltuina.

Tarjoa lisänä hyvää maalaisleipää.

Hirvipata

Tämä ihanan yksinkertainen resepti on todella maukas ja sopii loistavasti lämmittämään pakkaspäivänä

800 g hirven sisä- tai paahtopaistia

3-4 rkl tomaattipyreetä
½ l paseerattua tomaattia
½ l lihalientä
3 dl punaviiniä

2-3 porkkanaa
1 pieni lanttu
4-5 pientä sipulia
5-10 mustapippuria
5-10 katajanmarjaa
suolaa

Leikkaa liha kuutioiksi, ruskista lihat pannulla tai valurautapadassa. Laita lihat pataan tomaattipyreen kanssa ja paahda niitä hetki yhdessä. Kaada päälle lihalientä, paseerattu tomaatti sekä punaviini. Lisää mausteet ja keitä hiljalleen tunnin verran. Kuori ja pilko sipulit, lanttu ja porkkanat ja paahda niitä kuivalla pannulla. Lisää paahdetut vihannekset pataan. Anna padan kiehua, kunnes liha on mureaa.

Tarjoa mieleisesi lisukkeen kera.

Hyvää ruokahalua!

Riisipannacotta

4 hengelle

Ainekset

Riisipuuro

1 dl vettä
1 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
½ l maitoa
suolaa

2 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
2 rosmariininoksaa
½ dl sokeria
2 dl riisipuuroa

Työvaiheet

Keitä ensin riisipuuro

Anna veden kiehahtaa, lisää riisit ja anna kiehua n. 5 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron hautua kypsäksi, aikaa tähän kuluu n. 45-60 minuuttia.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.

Kaada kerma kattilaan. Lisää rosmariininoksat ja sokeri. Keitä noin 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä, poista rosmariinit.

Nosta liivatteet vedestä, purista ne kuiviksi ja lisää kuumaan kermaan liukenemaan. Lisää riisipuuro ja sekoita tasaiseksi.

Huuhdo pienet annosvuoat kylmällä vedellä. Jaa riisi-kermaseos vuokiin.

Anna jälkiruokien hyytyä jääkaapissa tai viileässä vähintään 3 tuntia ennen tarjoilua.

Tarjoile mieleisesi hillon kera. Kirsikkahillo sopii oikein mainiosti!

Parmesaanipasta ”Decamerone”

4 hengelle

800 g mieleistäsi pastaa (spaghettia, tagliatellea tms.)
700 g Parmesaanijuustoa, raastettuna
8 rkl Ekstraneitsytoliiviöljyä
Mustapippuria myllystä
Suolaa

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää tarpeeksi suolaa. Lisää joukkoon pasta. Kypsennä noin 2 minuuttia alle paketin ohjeistetun keittoajan, jotta pastat jäävät al dente-kypsyyteen. Ota talteen 2,5 dl pastan keitinvettä, ennen kuin kaadat loput pois.

Siirrä kypsennetty pasta pannulle. Lisää voi ja puolet talteen otetusta pastan keitinvedestä. Anna kiehahtaa keskilämmöllä.

Alenna levyn lämpötilaa. Lisää joukkoon raastettu parmesaani ja pippuri. Pyörittele pasta kunnolla, jotta kastike leviää koko annokseen. Anna porista hiljaisella lämmöllä vain juuri niin kauan, että juusto sulaa ja kastike paksuuntuu hieman – noin minuutin ajan.

Jos pasta vaikuttaa liian kuivalta, sekoita joukkoon vielä hieman lisää talteen otettua pastan keitinvettä. Jaa pasta neljään annoskulhoon ja lorauta oliiviöljyä päälle. Viimeistele vielä pyöräytyksellä mustapippurilla ja nauti.

Agrodolce paprikat, antipasti

4 annosta

2 kpl punainen paprika
2kpl keltainen paprika
1 dl oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä
½ dl rusinoita
suolaa
½ dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl vettä

Leikkaa paprikat 2cm kuutioksi. Lämmitä pannussa oliiviöljy ja paista siinä paprikat, pinjansiemenet ja rusinat. Lisää suola, sokeri, etikka ja vesi. Hauduta 7 minuuttia ja anna jäähtyä.

Kampasimpukoita, grillattua parsaa, sahramikastiketta, kirsikkatomaatti confit ja tuoretta basilikaa

4 annosta

Kastikkeeseen

100 g voita
4 Munankeltuaista
2 rkl tuoretta sitruunamehua
1 pieni pussi sahramia
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Kirsikkatomaatti confit

10 kirsikkatomaattia
1 tl hienonnettua tuoretta timjamia
1/2 tl sokeria
1 rkl oliiviöljyä
12 vihreää parsaa
12 kampasimpukkaa
4 basilikan lehteä

Aloitetaan!

Leikkaa tomaatit kahtia ja laita ne uunipellille. Lisää sokeri, oliiviöljy ja hienonnettu imjami. kypsennä uunissa 115 asteessa 1h 15min.

Kastike: sulata voi hitaasti pienessä kattilassa. Laita toiseen isompaan kattilaan kiehumaan pari litraa vettä vesihaudetta varten. Sekoita keskenään metallikulhossa keltuaiset, sokeri, suola sahrami ja sitruunamehu. Vatkaa sekaisin kevyesti. Aseta kulho yläreunaan asti kiehuvaan veteen ja vatkaa samalla kun lisäät voisulan vähitellen. Vatkaa, kunnes kastike on ilmavaa. (ei majoneesia).

Kuori parsoja hieman ja grillaa ne (ei yli puolta minuuttia). Lisää suolaa ja oliiviöljyä. Asettele parsat kauniille lautaselle. Lisää oliiviöljyä kuumalle pannulle ja lisää kampasimpukat. Kypsennä minuutin ajan molemmin puolin. Lisää sahramikastiketta nätisti parsojen päälle ja ympäri lautasta. Asetttele sitten kampasimpukat ja koristele annos kirsikkatomaatti confit:lla ja tuoreella basilikalla.

BUON APPETITO!